donderdag 27 september 2012

Mens en samenleving: Het belangrijkste kenmerk voor een goede samenlevingHet belangrijkste in de maatschappij zou de verbondenheid met elkaar moeten zijn.
Tegenwoordig denkt iedereen met zijn verstand en niet meer met zijn hart.
Tijd maken voor elkaar.  Echt luisteren naar elkaar.  Tijd maken om interesse in de andere te tonen.  Dingen voor elkaar kunnen doen zonder zelf daar winst of belang bij te hebben.  Verwonderd kunnen zijn…
Een praatje aan de schoolpoort, aan de sportclub, … voor velen kan het niet meer.
Snel van het ene naar het andere.  Wie kent zijn buren nog?  Een praatje met de buurvrouw of –man kan menselijke warmte geven.  Een praatje met een andere mama of papa kan je ideeën geven voor een andere aanpak van een probleem.  Je kan zelf je verhaal kwijt en het geeft je toch voldoening als je iemand kan raadgeven.
Dat is in mijn ogen samen-leven.  De liefde/vriendschap/verbondenheid vind ik de basisnoodzaak in een maatschappij, niet enkel belang of winst.  

De witte marsen en stille marsen tonen aan dat de verbondenheid er zeker en vast nog is. 
Ik hoop wel dat de verbondenheid er ook voor iedereen is in de alledaagse dingen.

3 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Toen ik nadacht, welk kenmerk het belangrijkste is voor mij, voor een goede samenleving dan heb ik hierop geantwoord: welvaart. Wat denk jij over welvaart?
  Ook vind ik jouw kenmerk belangrijk. Als er geen verbondenheid zou zijn met elkaar, zouden we denk ik er maar heel eenzaam bij lopen op de wereld. Wat je zegt over wie kent zijn buren nog, is iets dat helemaal kenbaar is. Zelf heb ik met mijn ene buren al een paar keer een praatje gedaan (toen we juist verhuisden), maar mijn andere buur ken ik helemaal niet en ik heb hem ook nog nooit gezien. Dit vind ik wel jammer, aangezien we al bijna 2 maanden naast elkaar wonen. Het geeft zeker ook voldoening als je zelf je verhaal kwijt kunt aan iemand en als je beseft dat er wel degelijk mensen voor je klaarstaan.

  Groetjes

  Leatitia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Leatitia voor jou reactie en beaming.
  Over welvaart ga ik reageren in jouw blog. Dat lijkt mij toepasselijker en interessant voor jouw werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Heidi,

  Jouw kenmerk voor een goede samenleving kan een vervolg of gevolg zijn (denk ik) van het kenmerk waarvoor ik gekozen heb: vrede. Ik vind dat je jouw kenmerk globaal mooi onder woorden gebracht hebt en ben het met je eens. Ondanks vele mensen geen tijd meer hebben voor dat praatje, probeer ik (hoewel ik zelf veel in tijdsnood kom) daar wel tijd voor te maken. Want mijn motto is: behandel een ander zoals je zelf wilt behandeld worden.

  Groetjes,
  Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen

Graag uw reactie! Dankjewel!