donderdag 27 september 2012

Mens en samenleving: Hoe reageren? Tegen wie?Hoe moeten we reageren?  Tegen wie of wat moeten we reageren? (Paul Verhaeghe)

Zoals Paul Verhaeghe zegt, moeten we inleveren.  Dat is een feit.  Wij leven inderdaad boven onze stand.  Het gaat voor velen ons petje te boven.
Alles is teveel afgebakend en voor alles zijn er ellenlange handleidingen en procedures.  We hunkeren naar rust, haalbaarheid, relaxatie.  Zoals Paul Verhaeghe aangeeft, moeten we beginnen bij onszelf.  We moeten zorgen voor onszelf en voor de anderen waardoor we meer appreciatie en voldoening krijgen.  Dit geeft ons (terug) een goed gevoel.

Ik vind persoonlijk dat we op een punt gekomen zijn dat het “té” wordt.  Alles moet effecient en uitgedokterd verlopen.  Het wordt te eng en de druk (stress) wordt te groot voor velen.  Het is het moment van een grondige evaluatie en het moment om na te denken hoe er verandering teweeg kan gebracht worden.
Terugschroeven naar een “vroeger” vind ik absurd.  Het is het moment om de evolutie een bocht te laten maken, een andere weg te laten nemen.
De efficiëntie, de technologie, ... is er, laat het zijn nut hebben, maar ...
Jongeren kunnen niet meer “life” communiceren.  Alles gaat via sms, e-mail, face-book, … .  Beperkingen op het internetverbruik is absurd in deze tijd.  We zijn ook mee in de fout gegaan … mogen jongeren nog “blijven hangen” aan de school of onderweg?  Als ze 5 minuten later thuis zijn dan anders, wordt er al naar de school gebeld… .We zitten in de fietshelmgeneratie waardoor we de kinderen thuis proberen te houden met de gevolgen vandien.
Jongeren communiceren daardoor via face-book, Twitter, … met hun vrienden i.p.v. op straat of op het pleintje.   De voordracht van Tom Palmaerts “Het is tijd voor een radicale shift” is héél interessant op dit vlak.

Ik vind dat het belangrijk is om mee te gaan met de technologiën en hypes van deze tijd, maar dat we de warmte tussen de mensen toch ook nog moeten stimuleren.
Zoals Tom Palmaerts in zijn onderzoek ook heeft ondervonden: jongeren hebben grote behoefte aan zekerheden en warmte.  Zoals elke mens.
Zoals het bij alles is, het begint bij jezelf.  Neem zelf initiatief en neem contact op met anderen.  Zij gaan het appreciëren en de cirkel zal snel terug rond zijn.  Als iedereen terug meer begaan is met elkaar, zwakt het winstbejag sowieso af.  En blijven geloven in verbetering van de maatschappij! ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag uw reactie! Dankjewel!