maandag 1 oktober 2012

Mens en medemens: waarde respect

Voor mij is respect een heel belangrijke waarde die ik wil doorgeven in het onderwijs.

Respect voor mensen:
- voor jezelf: opkomen voor jezelf, jezelf appreciëren, ...
- voor anderen: elkaar helpen, luisteren naar elkaar, elkaar tijd en ruimte gunnen, elkaar accepteren zoals elk individu is (met of zonder gebreken),begrip voor elkaar opbrengen, ...

Respect voor materialen:
- niets stukmaken
- materialen gebruiken voor wat ze dienen
- iets van een ander, mag je lenen, maar geef je (onbeschadigd) terug

Respect voor de natuur:
- afval sorteren
- geen afval op de grond
- geen planten plattrappen
- geen struiken, bomen stukmaken (kerven, takken afbreken, ...)
- geen water of energie verspillen

Respect is héél belangrijk:
- om vooroordelen weg te wissen
- opdat mensen minder snel oordelen
- opdat mensen meer open kunnen zijn tegenover elkaar
- opdat mensen meer zichzelf kunnen zijn
- om pestgedrag te voorkomen
- om onbegrip te voorkomen
- opdat de materialen lang en veel gebruikt kunnen worden (kosten beperking)
- opdat wij de schoonheid van de natuur kunnen blijven bewonderen.
- opdat het aangenaam blijft om in de "groene omgeving" te vertoeven
- voor verspilling tegen te gaan (water, energie)


Respect is de basis voor verbondenheid.
Iedereen heeft vriendschap/liefde nodig en wil geaccepteerd worden door anderen.  Respect krijgen van anderen ...en hierdoor hoor je erbij.
Een sterke groepsband vind ik heel belangrijk in een klas/school/maatschappij.  Het komt elke persoon ten goede, voor zijn welbevinden en ontwikkeling.
Als er een goede sfeer is, presteert iedereen veel beter en is er vééééél meer enthousiasme en deelname bij activiteiten/lessen.

12 opmerkingen:

 1. Hallo,

  Ik heb ook moeten verwoorden welke waarde voor mij het belangrijkste is en ook ik vind dat respect een heel belangrijke waarde is. Respect is inderdaad niet alleen gewoon respect hebben, respect kan je bij vele zaken hebben, net zoals je hebt uitgelegd. Ook vind ik het mooi verwoord, dat je zegt dat respect de basis is voor verbondenheid, want het geeft je als persoon een goed gevoel, als je weet dat je erbij hoort!

  Groetjes

  Leatitia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. We zitten op dezelfde golflengte voor dit thema.

   Verwijderen
 2. Mijn gekozen waarde is ook respect, zo te lezen een waarde die (toekomstige) kleuterjuffen heel belangrijk vinden.
  Respect is iets wat in de huidige maatschappij zo vaak te weinig te zien is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je als kleuterjuf veel respect krijgt van de kindjes. En daar mogen we van genieten. In andere beroepsvelden is dat waarschijnlijk veel minder. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  Het is inderdaad zo dat je in andere beroepen minder respect krijgt. Toen ik vorig jaar reisleidster was heb ik enorm veel mensen gezien, allemaal met een verschillend karakter. Maar 9 op de 10 mensen hadden totaal geen respect voor wat ik allemaal voor hen deed. In het ganse seizoen zijn er maar twee mensen naar mij toegekomen die oprecht dankbaar waren. Dus ik geloof wel dat ik veel meer respect zal krijgen van mijn leerlingen.

  Ik vind het mooi dat je zegt dat respect de basis is voor verbondenheid. Zonder respect kan een samenleving geen werkelijke samen – leving zijn vind ik. Alleen als er respect en verbondenheid is kunnen onze menselijke waarden (geluk, liefde, vrijheid) voor iedereen realiseerbaar worden.

  Groetjes,
  Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijkbaar niet zo'n leuke ervaring (de reisbegeleiding). Soms kunnen mensen hun dankbaarheid niet verwoorden, maar moeten we merken aan de lichaamshouding en lichaamstaal dat ze wel ons/onze daden appreciëren. Het is altijd wel fijn dat de mensen met woorden duidelijk maken dat ze respect hebben voor de andere.

   Het is inderdaad waar dat geluk, liefde en vrijheid pas kunnen voortvloeien als er respect en verbondenheid is.

   Groetjes
   Heidi

   Verwijderen
 5. Respect is voor mij ook heel belangrijk ! Het begint bij jezelf (zoals je schreef) en daarna volgt het respect voor al het andere !
  Ik voel aan je teksten dat je veel respect hebt en heb aan de lijve ondervonden dat dit ook zo is...Je kinderen zijn hier trouwens een mooi bewijs van !
  Zonder respect voor elkaar kan er geen fijne sfeer zijn en kan men niet goed functioneren...heel mooi omschreven...voel dat de waarde respect bij jou hoort ! En dat is zo super belangrijk voor een kleuterjuf !!!
  Mooi Heidi !

  Lieve groetjes,
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Respect blijkt één van de meest gekozen waarde te zijn onder de KATHO-leerlingen, wat ik zeer begrijpelijk vind. Ook mijn voorkeur als gekozen waarde gaat uit naar 'respect'. Voor alles rondom jou moet je respect hebben, zo zal je het ook terugkrijgen en kom je al heel ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begrijp dat velen "respect" hebben gekozen. Ik vind dat de basis van het leven. Zoals mij vinden dat velen hé. Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Heidi,

  Als ik dat hier allemaal lees is respect voor veel medestudenten belangrijk. En ja, ook voor mij! Ik heb ook deze waarde gekozen omdat ik vind dat dit de basiswaarde is voor onze samenleving. En ik denk dat het onze opdracht als toekomstige kleuterjuf met deze waarde te leren omgaan.

  Groetjes,
  Sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben het hier helemaal mee eens ! Respect hebben voor iets of voor iemand is inderdaad heel belangrijk. Niet alleen respect voor de medemens, maar ook voor de natuur, het milieu, dieren, enzo... Mensen vergeten soms dat ze voor zoveel meer dingen respect moeten hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Graag uw reactie! Dankjewel!