woensdag 10 oktober 2012

Mens en natuur: bespreking extra materiaal

 Gedicht "Herinnering van de Aarde." van Rob & Mir
 http://www.robmir.nl/natuursite/marktfoto/gedichten1.shtml

De natuur brengt rust.  Een stevige wandeling in een bos geeft je soms veel kracht en energie om er weer in te vliegen.  Ik denk dat nog veel mensen houden van een boswandeling.  Ze kunnen daar hun gedachten eens laten gaan of dingen op een rijtje zetten.
Als we dit willen blijven doen, moeten we ons bewust worden van wat er met de natuur is aan het gebeuren.  Wij moeten actie ondernemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.  Bijvoorbeeld deelnemen aan een "plant een boom"-actie.Song "De natuur slaat terug" van Kinderen voor kinderen
http://www.songteksten.nl/songteksten/57703/kinderen-voor-kinderen/de-natuur-slaat-terug.htm


Ik vind het geweldig hoe deze song op een kinderlijke manier vertelt dat de mens de natuur niet moet uitbuiten.  Uiteindelijk slaat de natuur terug.  In dit nummer is het kinderlijk weergegeven, maar de natuur slaat terug met o.a. natuurrampen of natuurplagen.

Met dit lied wil men ook zeggen dat we meer moeten nadenken over wat we kopen en doen met dieren.
Je vindt die handtas mooi en wil die kopen. Vooraleer je hem koopt, is het beter om eerst na te denken over uit welke materialen die handtas is gemaakt.  Wil je echt één van echt slangerleer?  En op welke manier is die gemaakt ... "eerlijk"?
We moeten ons gedrag ook in vraag stellen bv. de mensen die hun honden aankleden met bv. jasjes en hoedjes.  Eigenlijk kan dat niet.  Een hond wil dat niet!


Artikel "Energiezuinig bouwen begint van bij de start." uit Knack, di 1 januari 2008
http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/energie-klimaat/duurzaam-bouwen/energiezuinig-bouwen-begint-van-bij-de-start/article-1194838931287.htm

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we beginnen bij onszelf.  Grondig na te denken bij hoe wij leven.  Een groot deel hiervan is de manier waarop wij wonen.  Ik vind het een heel interessant artikel omdat het zelfs aandacht schenkt aan de plaats waar je moet bouwen of een huis kopen.  Dichtbij een school, winkels, openbaar vervoer, ... om verplaatsingen met de auto tot een minimum te herleiden.
Ik vind het fantastisch dat dit artikel niet alleen één concept in 't oog houdt (het huis) maar ook linkt naar de andere concepten die nefast zijn voor de natuur (autoverbruik).Hoe eenvoudig de natuur ook is (het toeval hier van de vlucht van de vogels), hoe prachtig is ze ook (een lachend gezicht).
Ze geeft ons een lach op onze snoet!
Dat moeten we op tijd en stond beseffen! We moeten er oog voor blijven houden.  We moeten kunnen blijven stilstaan, kijken en genieten.  Er tijd voor nemen.
En zorgen dat we er van blijven kunnen genieten!  We moeten opkomen voor het natuurbehoud door acties zoals bosaanplanting of acties tegen boomkapping of acties tegen het blijven "vol bouwen" terwijl er al veel leegstaande huizen zijn.
2 opmerkingen:

  1. Ik vind de natuur ook heel belangrijk tenslotte zijn we zelf ook een stuk van de natuur he !
    Ik voel aan je teksten over de artikels dat je er ook bewust mee bezig bent...en dat je er altijd wil over bijleren...super voor onze natuur !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb altijd al dicht bij de natuur gestaan, maar door onze opdracht sta ik er inderdaad nog meer bij stil. Ik besef ook dat we nog meer kunnen doen en dat we sommige dingen "gewoon" doen, maar dat we gerust alles steeds mogen blijven bevragen en er over nadenken dat het ook niet anders kan, beter kan. Hierbij denk ik dan aan een handtas. We vinden die mooi en kopen die. We staan er niet meer bij stil. De cursus heeft me hiervoor wakker geschud en daar ben ik blij om.

    BeantwoordenVerwijderen

Graag uw reactie! Dankjewel!