dinsdag 9 oktober 2012

Mens en natuur: de plaats van de mens in de natuur

Wat is de plaats van de mens in de natuur?

De mens als bewonderaar van de natuur:
Als kind bewonder je de natuur.  Je gaat op ontdekking in de natuur en vindt allerlei schatten: eikels, paddestoelen, kastanjes, beukenootjes, okkernoten, "vliegertjes", ... .
Geweldig die onschuldige verbaasdheid en bewondering van de natuur.

Een deel volwassenen (vooral de kleuterjuffen denk ik) kunnen genieten van de wonderen van de natuur, een natuurwandeling (hondbezitters) en het pick-nicken in het bos.
Op vakantie zijn er een groter deel van de volwassenen die de schoonheid van de natuur aanschouwen.

De mens als bewerker van de natuur:
De mens bewerkt de natuur om ervan te kunnen leven.  De natuur is iets dat je gebruikt voor voedsel te winnen.  De natuur (hout) kan je ook gebruiken om meubels mee te maken.

De mens als beschermer van de natuur:
De mens moet de natuur beschermen tegen de mens zelf en industrialisering.
De mens moet actie ondernemen om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen tegen uitsterven.
De mens moet natuurlandschappen in ere houden (oernatuur of cultuurnatuurlandschappen).

Conclusie:
De mens heeft de vrijheid om de natuur te gebruiken en te bewonderen, maar moet beseffen dat de natuur het meeste macht heeft.  Als de mens de natuur uitbuit, heeft dit gevolgen.  Hierbij denk ik aan overstromingen, lawines, bosbranden, vulkaanuitbarstingen, orkanen, tornado's, ... .
Wij moeten ons er dus goed van bewust worden dat we door kleine dingen de opwarming van de aarde versnellen en hierdoor onszelf in gevaar brengen doordat we natuurrampen opwekken.

Ik ben symbolisch gelovig dus leg ik hier geen link met God.  Wat me wel opvalt, is dat alle gelovigen (welk geloof ook) dicht bij de natuur staan en de natuur moeten respecteren.  In verschillende geloofsovertuigingen gelooft men dat de natuurrampen een straf van hun God is of dat ze hun God hebben boos gemaakt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag uw reactie! Dankjewel!